Dr. Alper Özbilen
Dr. Alper Özbilen, teknoloji ve savunma sanayii alanlarında, farklı kurum ve kuruluşlarda başladığı 20 yıllık meslek hayatını, uluslararası alanda ve geniş bir coğrafyada devam ettirmektedir. Yapay zeka ve büyük veri analitiği başta olmak üzere kritik teknolojilerin güvenlik ve savunma alanlarında farklı sahalarda kullanımı ve ürünleştirilmesine odaklanmıştır.
Akademik Hayat
Dr. Alper Özbilen, lisans eğitimini Gazi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde tamamladı. Aynı üniversiteden lisansüstü ve doktora derecelerini de alan Özbilen, Boston Üniversitesi’nde Teknoloji ve İnovasyon temelli İş Yönetimi Master Programı’nı (MBA) bitirdi. Türkiye ve yurt dışında kendi uzmanlık alanlarında dersler verdi.
Özbilen, yapay zeka ve stratejik teknolojiler alanındaki çalışmalarıyla literatüre katkılar sunmaya devam etmektedir. Özellikle yapay zeka, veri analitiği ve dijital dönüşüm konularında yaptığı araştırmalarda; sektörün gelişimini ve bu gelişimin şirketleri, sektörleri, toplumları ve devletleri dönüştürme kapasitesini yakından incelemektedir
Profesyonel Kariyer
Uzman yardımcısı olarak başladığı kamu kariyerine, uzman, daire başkanlıkları ve başkanlık kadrolarında devam etmiştir. 2019 yılının başında Genel Müdür Yrd., Genel Müdür ve YK Başkanlığı’nı üstlendiği Pavotek Elektronik Tasarım ve Üretim A.Ş’yi ihtisas konularına göre kategorize ederek şirketin, kritik alt sistem bileşenleri üreten yapısını; entegre çözümler sunabilen, uluslararası rekabetin zorlu koşullarına hazır bir teknoloji şirketler grubu yapısına getirmiştir. Bugün Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika kıtasındaki onlarca ülkede devam eden ve genişleyen faaliyetleri sahadaki paydaşlarla birlikte bizzat yönetmektedir.
Liderlik ve Vizyon
“Yeniliği, uzmanlığı ve çevikliği ana unsurlar olarak görürken; adil, kararlı ve uyumu gözeten bir yönetici olmak” yaklaşımının liderliğinin temelini oluşturduğunu dile getiren Dr. Alper Özbilen, herkesi memnun etme eğiliminin bir organizasyonu hatalara sürükleyeceğini değerlendirmektedir.
Özbilen, teknoloji ve inovasyon üzerine akademik ve sektörel birikiminin getirdiği özgüvenle alandaki risk alan, rekabetçi kişiliğiyle AR-GE ve ürünleşme faaliyetlerini doğrudan uluslararası sektörden ve sahadan aldığı girdiler ile yönetmeyi tercih etmektedir.
“Geriden gelen değil, önden giden olma” perspektifini katılım sağladığı farklı toplantı ve organizasyonlarda ifade eden Özbilen, başarıyı “olanı yakalamak” olarak değil “olacağı şekillendirmek” olarak tanımlamaktadır.
Ortak akıl ve kolektif zekanın varlığını ve işlevselliği temel değer olarak vurgulayan Özbilen, ancak sürdürülebilir ve değişen koşullara adapte olmaya imkan sağlayan sistem kurgularının varlığı ile bir organizasyonun geleceğini garanti altına alabileceğini vurgulamaktadır.
Probleme yaklaşım şeklinin liderlik anlayışının temelini oluşturduğuna inanan Özbilen, “Büyüyen ve genişleyen organizasyonlar için problemlerle yüzleşmenin kaçınılmaz olduğun, orgazasyonlar büyüdükçe ve geliştikçe yeni problemlerin çıkmasının kaçınılmaz olduğunu, asıl problemin karşılaşılan problemlerin değişmemesine ve aynılığına” dayandığını farklı platformlarda dile getirmiştir.
Kişisel İş Felsefesi
Dr. Alper Özbilen, Mevlana Celallettin Rumi’nin, “Dün zeki biri olduğum için dünyayı değiştirmek istedim. Bugün bilgeyim, bu yüzden kendimi değiştiriyorum.” öğretisinin kişisel felsefesinin temelini oluşturduğunu dile getirmektedir. Ona göre, bireysel anlamda sürekli bir öğrenme ve gelişim arayışı ve çabası içerisinde olmak, başarının temelidir. Değişimin kaçınılmaz olduğunun bilinciyle hareket edilmesi ve her zorlukta bir fırsat, her fırsatta bir öğrenme deneyimi görülmesi temel bir gerekliliktir.
Hazırlayan: Medine Yokuş